Image not availableNTVW
Image not availableNTVH
Image not availableNieuws
Image not availablePublicaties
Image not availableLeveranciers
Image not availableNTVH Online
Image not available
Image not available
Slider

Kerstwens 2020

Zoeken op de site

Search SEO Glossary
Search - EDocman
Zoeken - Categorieën
Zoeken - Contactpersonen
Zoeken - Inhoud
Zoeken - Nieuwsfeeds
Zoeken - Tags

Advertentie

WEMedical Online Banners WCS 400x250 DEF

Laatste publicaties

Orf

Samenvatting Position Document EWMA 2007

Behandeling en preventie wereldwijd aandachtspunt

Het grootste jaarlijkse wondzorg evenement

Systeem van Vergoedingen brengt zorg in de problemen

Publicatie filteren

Boom menu

Zoeken publicatie

Topicale zuurstoftherapie en de meerwaarde bij gecompliceerde wonden

Hierboven zie je het laatste nummer van 2020 van het Nederlands Tijdschrift Voor Wondzorg, december nr. 12 -2020. Je kunt door het gele nummer bladeren. Het omslagverhaal gaat over 'topicale zuurstoftherapie en de meerwaarde bij gecompliceerde wonden'. Dit artikel is door het NTVW vrijgegeven en kun je gratis via een formulier op de NTVW site gratis verkrijgen. Ben je hier in geïnteresseerd ga dan naarhttps://www.ntvw.nl/content/index.php/aanvraag-pdf

H
et vakblad voor wondzorg NTVW komt 12x per jaar uit. Het juni/juli nummer is gecombineerd. Een abonnement kost € 65,00  Je kunt je abonneren op: https://www.ntvw.nl/content/index.php/abonnementadministratie/aanmedlen-abonnement

De publicatie Topicale zuurstoftherapie en de meerwaarde bij gecompliceerde wonden (gratis verkrijgbaar)

NTVW12 2020 TON Pagina 06 klein NTVW12 2020 TON Pagina 07 klein NTVW12 2020 TON Pagina 08 klein NTVW12 2020 TON Pagina 09
NTVW12 2020 TON Pagina 10 klein NTVW12 2020 TON Pagina 11 klein NTVW12 2020 TON Pagina 12 klein NTVW12 2020 TON Pagina 13 klein

Uit veel casuïstieken blijkt dat patiënten zowel met acute en gecompliceerde wonden, zoals bijvoorbeeld traumatische wond, ulcus cruris of diabetische voet, vaak en te lang bij een huisarts onder behandeling blijven.
Acute wonden vragen om snel expertise van een behandelaar, gebruik van de juiste producten en dat er snel en goed gehandeld wordt zodat infecties worden voorkomen. Moeilijk genezende wonden vragen om inzicht en goede wondbehandeling met de juiste producten.
Om die reden is WE medical gestart met een nieuw concept D+CTC en Ralph Smeets legt uit waarom dit concept voor hem nu al werkt.


Ralph achterwand witgrijsRalph Smeets: ‘We moeten wondzorg niet te simpel maken met antibiotica en een gaasje, maar er moet wel duidelijker en sneller worden gehandeld. Vandaar dat wij als WE Medical een nieuw concept hebben ontwikkeld hoe je zowel een acute als gecompliceerde wond snel en adequaat kunt behandelen.
Het concept D+CTC staat voor Diagnostic + Clean, Treat, Cover, waarmee we eerst benadrukken dat wondzorg altijd moet starten met het stellen van een juiste diagnose.
Daarbij hanteren wij het TIME model dat nauw aansluit op dit concept en wat er voor zorgt dat niet vitaal weefsel wordt verwijderd en dat de excessieve inflammatie en bacteriële groei wordt tegengehouden. Daarbij met een juiste management van exsudaat en het beschermen van de wondranden.
Is de diagnose helder, dan ga je kijken wat de wond nodig heeft en hoe je dat moet aanpakken. Dat kan volgens ons stappenplan. Daarna volgt een duidelijk uitgekiend vervolgbeleid, Clean, Treat en Cover, dat precies ingevuld kan worden met de producten ActiMaris en Drawtex. Hiermee behandel je de wond veilig, effectief en actief en voorkom of herstel je de infectie omdat deze producten zorgen voor een juiste antibacteriële werking én balans van het exsudaat.    

Met dit overzichtelijk D+CTC concept leveren wij als WE Medical een bijdrage dat de wond niet uit de hand loopt en zorgt dit concept voor een snellere wondgenezing van gecompliceerde wonden. Van onze kant gaan wij bij wondverpleegkundigen en wondspecialisten heldere en overzichtelijke informatie verstrekken, die u ook terug vindt op onze site www.wemedical.nl. Dit alles wordt ondersteund in de daarvoor bestemde vakbladen zoals Nursing, WCS Nieuws en het NTVW. Hiermee laten wij zien dat wij voor u de juiste kennisleverancier zijn in de  wondzorg. Wij zijn nieuwgierig naar uw reacties en wilt u meer informatie, schrijf dan een email naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..'

Campagne gestart 18 september 2020 - Nursing - WCS Nieuws en het NTVW

1. QTW Advertentie 215x285 DEF DRUK1         2. Start Advertentie 215x285 V2 DEF DRUK       Advertentie 3 
 

Potemkin in de wondzorg:

Russische tsarina CatharinaDe geschiedenis heeft laten zien dat kritische en onafhankelijke denkers vaak aan de basis staan van belangrijke ontwikkelingen. In eerste instantie worden deze denkers vaak verketterd, juist vanwege het simpele feit dat zij de veilige, gebaande paden verlaten. Binnen de wetenschap, binnen de zorg en binnen de wondzorg is het niet anders. Wie anders denkt, ontmoet weerstand.  Maar het is altijd interessant om op zoek te gaan naar mensen met afwijkende opvattingen op een vakgebied. Misschien is dat juist wel een van de belangrijkste functies van een vakblad als het NTVW.      

De Amerikaanse Caroline Fife, medical director van de Wound Clinic van St. Luke's Hospital The Woodlands in Texas is binnen de wondzorg zo iemand met afwijkende opvattingen. Wie haar op haar site CarolineFifeMD.com terecht komt, treft daar artikelen en columns aan van een eigenzinnige en deskundige wondexpert die niet bang is om haar nek uit te steken.  Hier volgt een interessant voorbeeld; een voorbeeld dat op zijn minst voer voor discussie oplevert.        

In 1787 vertrok de Russische tsarina Catharina II, beter bekend als Catharina de Grote, vanuit Moskou voor een tournee door de Krim. Het gebied was verwoest door de Krimoorlog en het was een puinhoop. Grigory Potemkin, gouverneur van de Krim, wilde een goede indruk op de tsarina maken en daarom bouwde hij valse, draagbare dorpen langs de rivier de Dnjepr en liet zijn manschappen zich verkleden als “gelukkige boeren”. De gebouwen waren slechts gevels maar leken echt genoeg vanuit het perspectief van het schip van Catherina. Zodra ze uit het zicht was, werden de structuren gedemonteerd en opnieuw in elkaar gezet langs haar route om opnieuw te worden bekeken. Geniaal bedrog.  Sindsdien verwijst een “Potemkin-dorp” naar iets dat echt lijkt maar dat niet is, of iets dat opzettelijk is gebouwd om te misleiden. De huidige set van gemeenschappelijke afspraken van wetenschappers over wondzorgonderzoek is een “Potemkin-dorp” dat de klinische praktijk van de wondzorg schade toebrengt.

Drie modellen
Het is een beetje de kip of ei vraag. Heeft de Amerikaanse Food &Drug Administration (FDA) het “Potemkin dorp” van de wondzorg zelf gemaakt of heeft de hoogste zorgautoriteit in de VS het valse verhaal domweg overgenomen?  Hoe het ook zij, er zijn drie algemene modellen ontwikkeld voor wondgenezingonderzoek, gebaseerd op veneuze beenulcera (VLU's), diabetische voetulcera (DFU's) en decubituswonden. Maar zoals iedereen die in het veld werkt kan bevestigen, zijn wonden een symptoom van ziekte en niet de ziekte zelf.

Het echte probleem is dat DFU's, VLU's en decubitus niet de wonden zijn die we het meest moeten bestuderen. Een analyse van de Medicare-gegevensset van 5% laat zien dat de meeste chronische wonden onder Medicare-begunstigden geen DFU's, VLU's of decubituswonden zijn. Nee, dat zijn chirurgische wonden die weer opengaan, traumatische wonden die nooit genezen en chronische ulcera “zonder naam”'. Deze wonden bestaan stuk voor stuk ​​vanwege het onderliggend lijden van de patiënt. Met andere woorden, de meest voorkomende chronische wonden bij Medicare-patiënten zijn de wonden zonder naam.  Voor deze grootste categorie wonden worden geen specifieke producten ontwikkeld en er wordt geen gericht prospectief klinisch onderzoek naar gedaan. Bovendien worden de gegevens van deze patiënten niet gerapporteerd door de meeste wondcentra omdat de patiënten als te ingewikkeld worden beschouwd en vaak worden de betreffende wonden onder de noemer palliatieve zorg geclassificeerd.

Enorme toename kosten
Dit klinkt allemaal al treurig, maar de werkelijkheid is nog erger. Het is noodzakelijk de gegevens over deze wonden zonder naam in US Wound Registry (USWR) te bekijken om beter te begrijpen welke onderliggende aandoeningen de patiënten het meest waarschijnlijk hebben. Deze lijst met aandoeningen geassocieerd met chronische niet-genezende wonden maakt u misschien niet bang, maar het zou de Centers for Medicare & Medicaid Services moeten afschrikken: chronische nierziekte, beroerte, COPD, chronisch hartfalen, atriumfibrilleren en depressie. Combineer drie van deze aandoeningen en het resultaat is een zevenvoudige toename van de uitgaven ten opzichte van de gemiddelde Medicare begunstigde. Patiënten met drie van deze aandoeningen hebben een gemiddelde Medicare-uitgave per patient van meer dan $ 60.000.  Dure patiënten dus voor Medicare, maar dat heeft zonder enige twijfel ook te maken met het feit dat men niet heeft onderkend dat deze patiënten chronische wonden hebben.

Conclusie
Er is een denkbeeldig “Potemkin-dorp” gecreëerd met gelukkige wonden die genezen. De meeste patiënten in wondcentra hebben echter naamloze wonden die waarschijnlijk worden veroorzaakt door een ernstige comorbide ziekte. Deze patiënten hebben een hoge prevalentie van de ziekten die Medicare het meest vreest in termen van kosten. Bijna elke RCT die ooit is uitgevoerd in de wondzorg heeft deze ziekten juist uitgesloten. En met een reden. Als deze patiënten namelijk in de toekomst toegang moeten krijgen tot de reguliere wondzorg, zal dat een onderdeel moeten worden van een vergoedingsmodel voor chronische zorg. Dat is heel wat anders dan een per verrichting gebaseerd model dat de wondzorg nu gebruikt. Als dit model de maatstaf blijft, zal de zorg voor chronische wonden niet beter worden. Het is een illusie om te denken dat zo’n model gaat werken voor de overgrote meerderheid van deze wonden. Dat is niet zo, het gaat gewoon niet werken.

Uit: NTVW nr.5. Speciaal vrijgegeven wegens Corana

startwondverzorgingMet ca. 16.000 bezoekers die ruim 30.000 pagina’s* bekijken is www.startwondverzorging.nl de meest bekeken site in de wondzorg.
Vol met interessante, leerzame publicaties en brede informatie uit de wondzorg zorgt ervoor dat de site heel veel geïnteresseerd lezers trekt uit de wondzorg.
U vindt er talrijke rubrieken over wondzorg zoals wondinfecties, de huid, gecompliceerde wonden, vertraagde wondgenezing, exsudaat, verschillende behandelmodellen en nog veel meer.

Maar nu hebben wij ook voor u op www.startwondverzorging.nl een uitgebreide blog geplaatst met veel mogelijkheden, waar regelmatig interessante items uit de (wond)zorg worden geplaatst door redactie en andere auteurs.
Als u wilt kunt u zelf ook een Blog plaatsen of bijvoorbeeld als team bloggen in de wondzorg. Verder kunt u direct een reactie geven op een blog geven. Deze wordt direct na akkoord van de redactie geplaatst.
Wilt u op de hoogte blijven van een bepaald categorie dan heeft u daarnaast nog eens de mogelijkheid om daar specifiek op te abonneren.

Kortom mis de BLOGS niet en doe zelf mee!

*gemeten op 1 juli 2020 via Google Analytics

voorplaat mei 2020heel veel interessante artikelen over de wondzorg

Hoofdredactioneel commentaar

Over creativiteit, wondcentra zonder muren en Potemkin...

Actueel
Potemkin in de Amerikaanse wondzorg: Klopt het wat we zien?

Onderzoek
Onderzoek behandeling brandwonden met verschillende diepte:
Terugbrengen aantal verbandwissels zonder problemen mogelijk?

Interview
Wondzorg in coronatijd: Samenwerking in crisis versterkt het onderlinge vertrouwen

Column
Tier Braams, thuis is het echt anders
Alleen omdat je dik bent...

Info
Ide Swager (Momo Medical): “Technologie helpt patiënt en verpleegkundige bij preventie decubitus

Actueel:
Nieuw hydrogel voor wondbehandeling

Laatste nieuws

Topicale zuurstoftherapie - NTVW december nr. 12 - 2020
17 dec 2020 Nieuws
Meer lezen
Tijd van behandeling van een wond vaak te lang bij huisarts
23 sept 2020 Nieuws
Meer lezen
Nu BLOGGEN op www.startwondverzorging.nl
30 juli 2020 Nieuws
Meer lezen
Klopt het wat we zien?
19 juni 2020 Nieuws
Meer lezen
Ook weer in NTVW nr. 5 - mei 2020
03 juni 2020 Nieuws
Meer lezen
Top 10 views wondzorg in LinkedIn
03 juni 2020 Nieuws
Meer lezen
37113

www.startwondverzorging.nl

Paginabezoeken per maand. Gemeten 19 juni 2020